måndag 30 november 2009

Nej se det snöar....


Så här såg det ut i morse när vi gick morgonpromenaden och sedan har det snöat hela dagen. Det snöade också ikväll när vi gick den vanliga turen, men det är ganska milt ute så om den får ligga kvar vet man ju inte. Vägen har plogats en gång idag men sedan har det kommit lika mycket till så det var ganska tungt att gå.
Är ganska trött nu så jag säger God natt!

tisdag 24 november 2009

Sjukvårdskostnader!

Igår var vi till veterinären Turbo och jag. Han har haft två konstiga anfall, ett i somras och ett för en vecka sedan, och jag ville ju kolla upp detta. Vi tog bussen in till Vindeln, sedan en buss till Umeå och så vidare med en buss ut till Röbäck dit vi brukar gå. Vi var tidiga så vi fick vänta ca en timme innan vi fick komma in till veterinären. När jag berättat för henne om anfallen trodde hon att det nog var en lättare form av epilepsi utlöst av stress så han skulle nog inte behöva någon medicin. Vi pratade om kastrering vilket hon trodde skulle vara bra för honom. Jag frågade om priset. 3000 kr sa hon. TRE TUSEN KRONOR!!! Nåväl,för att utesluta andra sjukdomar ville hon ta blodprov. Samtidigt skulle dom ta ett prov för att kolla rabiesvaccinationen så det blev tre rör. Turbo var inte så villig att bli stucken så han fick munkorg och en vårdare fick hålla i honom och så stack veterinären honom. Det gick ganska bra trots allt. Eftersom vi skulle med bussen hem ville jag inte vänta på svaret utan dom skulle ringa mig. Så var det dags att betala. Kostnad: 1988 kr! Nästan två tusen kronor varav rabiesprovet kostade 800. Självrisken på försäkringen är 1200kr så jag vet inte om jag får tillbaks något av kostnaden.
Nu ska man väl egentligen inte gnälla om kostnaden när ens bästa vän behöver sjukvård. Efter att Turbo fått det andra anfallet och eftersom det inte är typiska epileptiska anfall, såg jag framför mig risken att det var något ännu allvarligare som kanske skulle resultera i hans död. Så det här ska vi nog klara.
Själv ska jag ta PK-prov imorgon så då blir det bussresande igen för Turbo och mig. Sedan ska vi som vanligt promenera omkring och lukta på alla spännande dofter. Dvs. jag ska promenera och Turbo ska dra i kopplet för att hinna med att lukta på så mycket som möjligt.
Tack för idag.

lördag 21 november 2009

Solsken och stjärnklart.


Vaknade sent idag och det var ju dumt för solen sken. Helt underbart, humöret steg. När vi skulle gå ut på vår skogspromenad tog jag den här bilden av himlen som färgas rosa av den nedgående solen. Blev kanske inte så bra!?
När vi kom tillbaks från promenaden gick vi och hälsade på grannen vid sjön. Hon bjöd mig på mandelpotatis, stekt sill och löksås. Jättegott, men för tio år sedan skulle jag ha varit skeptisk mot sådan mat. Jag har aldrig varit särskilt förtjust i fisk och absolut inte stekt sill. Min granne steker den i ugn och det blir jättegott.
Ikväll när Turbo och jag gick kvällsrundan var det stjärnklart ute och lite kallare så jag var lite orolig att den våta vägbanan skulle ha blivit hal. Därför tog jag på mej broddarna men solen hade tydligen torkat upp vägen ganska bra så det var mest rimfrost på den.
Nu ska jag nog göra natt, så Natti natti på er eventuella läsare!

måndag 16 november 2009

Var är jag?

På lördag kväll snöade det säkert en decimeter. Jag fick nästan pulsa på kvällspromenaden. Nästa dag var det så milt att snön började smälta. Idag var det plusgrader och REGN! Ingen snö kvar!? Befinner jag mig i norra norrland eller har jag kanske förflyttats till södra Sverige utan att veta om det? Eller jag kanske befinner mig i England??????????????????????????

söndag 15 november 2009

Because the night belongs to lovers


Lyssnade som vanligt på digilistan på P3 och hörde då denna låt med nån Idol-tävlande. Det förde mig 30 år tillbaks i tiden när jag hade den låten med Patti Smith på ett blandband inspelat från radion. Det var andra tider det. Då var jag ensamstående mamma och bodde med min son i en lägenhet i Umeå och jobbade som lab.ass (heter numera Biomedicinsk analytiker!) på lasarettet. Det var bara vi två och varje vardag steg vi upp halv 6, gick till dagis halv sju, jobbade heltid, hämtade sonen på dagis, lagade och åt mat, såg på vår gamla svart-vita TV och sedan gick vi och la oss.
Men på helgerna kunde jag sitta uppe halva nätterna, lyssna på mitt kassettband, käka godis och röka cigaretter. Ofta satt jag och skrev (för hand!), sydde eller pysslade med något annat. Man hade ju bara två (2!) TV-kanaler, ingen video- eller DVD-apparat och inte någon dator. Så man fick underhålla sig själv bäst det gick.
Den tiden är nu förbi och jag är själv beroende av alla dessa nya medier.
Nu ska jag sluta blogga för denna gång. Because the night belongs to lovers, because the night...........

fredag 13 november 2009

Vaccination.

Nu är jag vaccinerad mot svininfluensa! För en vecka sedan när jag försökte få det gjort fick jag ett tel.nr. som jag skulle ringa för att höra om vaccinet var slut eller inte. När jag ringde dit i morse sa telefonsvararen: Idag torsdag(?) är vaccinet slut men vi fortsätter vaccinera imorgon fredagen den 13:e (läs idag!) Jag åkte iväg med bussen och under färden ringde jag igen och då var meddelandet att vaccinet är slut. Jaha, tänkte jag, igen! När jag var in och tog PK-prov i onsdags pratade jag med läkarsekreteraren när jag anmälde mig och hon, som ju vet om hur besvärligt jag har det med bussar, sa att vi måste ju ordna så att du får vaccinera dig. Med det i åtanke klev jag ändå in på hälsocentralen och vem stod där med en "biljett" om inte den snälla människan! Hon föste mig upp på övervåningen och placerade mig i en kö och så sprang hon och hämtade en hälsodeklaration åt mig att fylla i. Jag fick min vaccination och sedan var man tvungen att sitta och vänta om man skulle få någon dålig reaktion på sprutan, vilket jag inte fick. Klockan 15 var jag klar och kunde gå till bussen och åka hem.
Tänk att det finns sådana människor som denna läkarsekreterare, som jag inte ens kommer ihåg namnet på. Jag tänker att jag måste köpa en blomma eller nåt som tack!
Det finns hopp för mänskligheten än!

onsdag 11 november 2009

Flexikoppel

Idag var det dags att ta PK-prov på hälsocentralen i Vindeln igen. Jag och Turbo tog som vanligt bussen in och snabbt var provet taget. Sedan gick vi en lång promenad ner mot ålderdomshemmet för där ligger en liten park med en bro över en liten å, så där brukar Turbo få springa fritt. Vi gick en omväg bort till Järnbolaget där jag köpte en trådlös dörrklocka. Jag har länge tänkt köpa en sådan som jag kan ha på övervåningen eftersom den fasta klockan sitter i köket och jag hör aldrig den när jag är däruppe.
Sedan inhandlade jag ett flexikoppel på ICA! Jag är egentligen inte för sådana utan föredrar vanliga koppel. Dessutom brukar jag ha en ca 5 m. lång lina, som jag brukar kalla för vår livlina och som jag brukar fästa i mitt bälte för att få händerna fria vilket sparar min onda rygg. Den använder jag när vi går våra långa promenader efter landsvägen, när jag egentligen vill ha honom lös, men eftersom han gör utfall mot långtradare och vill jaga cyklister vågar jag inte det. Problemet med linan är bara att när Turbo t.ex stannar för att kissa eller lukta på nåt slaknar linan och jag får den mellan mina ben eller runt min fot eller så och det känns lite farligt. Jag vill ju inte bli liggande på vägen sent på kvällen med bruten lårbenshals, så jag har gått och funderat på en lösning. Kanske om jag fäste ett flexikoppel i bältet!? Därför föll jag idag till föga och köpte ett. När jag kom hem och läste bruksanvisningen blev jag lite tveksam eftersom det stod att man måste hålla det i handen!? Jag bestämde mig i alla fall för att prova när vi skulle gå vår vanliga kvällspromenad så jag trädde bältet igenom hållaren och fäste Turbos sele i den andra änden och det funkade perfekt! Inga missöden under hela promenaden. Vad smart jag är!!!!!!
Kraaaam!!!!

måndag 9 november 2009

Måndag

Jaha, så var det en ny vecka igen. Inte för att det spelar så stor roll för mig eftersom jag inte jobbar. Helg eller vardag innehåller samma rutiner. I morse(!?) när jag steg upp lyste solen och den fortsatte att lysa hela dagen. Det inspirerade mig till att "jobba" lite ute idag med att täcka över utemöblerna med en stor presenning. Sedan gick vi på en riktigt lång skogspromenad jag och Turbo och det var så skönt. När vi kom hem började det skymma för klockan var ungefär 15 och det blir mörkt tidigare och tidigare nu. Efter det blev det inte så mycket gjort förutom att jag skrev en lång lista på sånt som måste göras innan jul. Oftast blir ju bara hälften gjort av det jag skriver upp men har jag ingen lista tycker jag att det inte blir något gjort(upprepning!).
Måste skriva lite om vaccineringen mot svininfluensan också för jag tycker att det hela är ett stort skämt. Eller snarare kaos. När jag åkte in till VDC i fredags möttes jag av en skylt där det stod att vaccinet var slut. Det var massor med folk där och jag träffade bl.a. min 90-årige granne som också blivit utan vaccin. Det var ju sagt att det var riskgrupperna som skulle vaccineras först men vårdpersonalen kollar ju inte det så det var i stort sett alla som var där. Jag vet inte vem det är som dragit upp riktlinjerna för hur den här vaccinationen skulle gå till men dom har inte lyckats särskilt bra. Att tro att vi lever i någon sorts Astrid Lindgren-värld där människor är hederliga och har en hög moral är naivt. Alla är sig själv närmast.
Man tycker ju att i denna datoriserade tid när myndigheter och andra vet allt om alla skulle man ha kunnat upprätta listor med namn på de som tillhör riskgrupperna. Istället för att slösa en massa pengar på en krismyndighet som inte vet mer än vad som står på informationbladen vi fått i brevlådan kunde varje VDC ha fått en person med datorkunskaper och tystnadsplikt för att upprätta dessa listor.
Själv blev jag förkyld efter denna utflykt till en plats (VDC) där det var en koncentration av allehanda virus. Konspirationsteori: Det är ett sätt att bli av med riskgrupperna för dom kostar samhället en massa pengar!
Jag vet inte om jag ska göra ett nytt försök denna vecka när dom fått mer vaccin. Vi får se.
Danhederri!(Godnatt på tigrinja)

fredag 6 november 2009

SNÖÖÖÖÖ

I morse var det lite vitt på marken när vi gick ut på morgonpromenaden. Det har fortsatt att snöa under dagen så nu är hela marken täckt med snö. Ikväll var t.o.m. sandbilen ute. Vi får väl se om snön ligger kvar imorgon.
Imorgon ska jag åka in till Vindelns hälsocentral och vaccinera mig mot svininfluensan, tror jag... Är fortfarande lite tveksam. Har aldrig tagit vaccin mot någon influensa tidigare men eftersom jag tydligen tillhör en riskgrupp så är det väl bäst att göra det den här gången. Jag tänker lämna Turbo ensam hemma för vaccinationstiden är mellan 14 och 17 så jag tänkte ta bussen som går 13:45 och så hoppas jag hinna med 15:20 tillbaks. Det är ju också sista bussen för dagen så den måste jag helt enkelt ta.
Tidigare gick det en till buss varje dag, den s.k. arbetarturen, men den har lagts ner nu. Nästa år blir det ännu fler försämringar för då kommer det enbart att gå skolbuss, dvs. inga turer under skoloven. Under sommar-, påsk- och sportlov har det gått turer varannan dag men det försvinner efter nyår. Jag hoppas och kämpar för att vi ska få en sk. ringbil under loven. Måste komma ihåg att ringa till kommunen om det imorgon!
Det var allt för idag.

måndag 2 november 2009

Sexy bitch?

Satt idag och lyssnade på Digilistan på P3. Ganska högt upp på listan fanns en låt som hette Sexy Bitch med David Guetta och Akon. När jag lyssnade på den kunde jag inte låta bli att reagera på texten. Bland annat finns orden "neighborhood whore" i texten. Korrekt översatt skulle väl det betyda grannskapets hora/prostituerade, men efter vad jag förstår betyder det ungefär grannflickan!? Det verkar vara vanligt att när nån pratar om sin [hou] (whore) så betyder det min flickvän/tjej!? Väljer du din hou framför din brou? är lika med Väljer du din tjej framför din (kill)kompis? Vad hände egentligen? Jag är så pass gammal så att jag kommer ihåg "den sexuella frigörelsen", kastandet av behån, grupp 8, kampen för jämlikhet. Var tog allt detta vägen? Kvinnan har väl aldrig någonsin varit lika mycket sexobjekt som nu. Visserligen säger väl dom flesta tjejer och kvinnor att dom inte gör allt som dom gör för att bli sexiga för männen/killarna utan för sig själva. Jag menar allt som man gör med sina kroppar; rakar, vaxar, plockar ögonbryn, för att inte tala om alla skönhetsoperationer. Alla pengar som läggs på en massa onödiga krämer för att "hålla sig ung".
Vad hände med jämlikheten, var den bara en utopi? Feminismen är omodern!? Det är ganska deprimerande och jag är glad att jag inte är ung idag.
Tjejer, åh åh åh tjejer, vi måste höja våra röster för att höras.....