tisdag 29 december 2009

Ett gott slut


Så är det snart slut på det här året, det år när jag fyllde 60 år. Vad har då hänt under detta år i mitt liv? En månad före min födelsedag tillbringade jag hos mina systrar i Stockholmstrakten och själva bemärkelsedagen tillbringade jag i London med mina döttrar. Jag trivs bra både i Stockholm och London även om det är nåt speciellt med Englands huvudstad, och då menar jag inte bara att mina döttrar bor där.
Vad mer har hänt? Jag fick äntligen hjälp med att ta ner alla stora träd och den gamla häcken runt tomten. Det gjorde att jag kunde börja med min hästskoformade rabatt, som jag ser fram emot att göra färdig i sommar.
För övrigt har väl allt rullat på som vanligt och det ska man väl kanske vara tacksam för. Just idag är det väldigt kallt, mellan 25 och 30 minusgrader så det blev en kortare kvällspromenad idag mest för Turbos skull. Han fryser nämligen så lätt om tassarna och då försöker han att gå på tre ben i taget.
Bilden ovan är från London i mars 2009.

lördag 26 december 2009

Julklappar


Jaha, så var julen över, denna ljuspunkt i vintermörkret. Vi hade bestämt att vi skulle ha en så stressfri jul som möjligt , jag och de två barn som jag firade med. För mig blev den också lugn eftersom min dotter bakade saffransbröd, pepparkaksmuffins och kolakakor så jag behövde inte baka nåt alls. Dessutom gjorde hon också smarriga marsipanpraliner. Dagen före julafton klädde hon och hennes bror julgranen. På julaftonen tog vi allt i vår egen takt så jag tror nog att klockan var över 9 på kvällen innan vi delade ut julklapparna. Jag fick som vanligt underbara klappar av mina barn.
Oftast brukar jag känna mig lite nere när julen är över för att jag har för höga förväntningar antar jag eller kanske för att man har stressat med bakning, städning och annat och sedan är allt över på ett litet kick. Den här julen har jag inte känt så lika mycket.
Min son har nu åkt tillbaks till sitt men dottern stannar ända till nyårsdagen då hon åker tillbaks till London. Det är så roligt att ha henne här fast tiden brukar gå så fort så vi hinner förstås inte allt som vi har planerat.
Nu när julen är över har jag börjat tänka på frösådden igen och att jag kanske ska skicka efter mer frö. Det går mot ljusare tider, vår och sommar!

måndag 14 december 2009

Snö igen!

Idag snöar det. Det är ca 10 minusgrader så det är sån här fin snö. Den lägger sig liksom ovanpå och eftersom den förra snön försvann nästan helt från vägen och bara lämnade efter sig isfläckar och "valkar", blir det ganska halt bitvis. Trots att jag hade broddar halkade jag flera gånger. Det känns också nästan som att gå i vatten så jag fick nästan mjölksyra i benen under kvällspromenaden.
Min smarta ide med flexi-kopplet på Turbo funkade inte så bra. Rättare sagt så slutade kopplet att rulla in sig och jag vet inte om det berodde på att jag inte höll det där handtaget i handen utan satte fast det i mitt bälte. Så nu har vi tagit fram "livlinan" igen. Man skulle bara ha haft någon sorts mackapär så att linan rullades in när Turbo saktar farten eller stannar för det är ju då som problemen med linan uppstår. Hmmm, jag funderar på saken.....
På onsdag tror jag att vi ska åka in till stan jag och min lilla kompis och handla lite julklappar. Hoppas att det inte är för mycket folk bara.
Natti natti!

lördag 12 december 2009

Sol!


Idag har det varit en underbar dag ute. När jag såg att solen sken struntade jag i disken och gick ut med Turbo istället. Solen är ju inte uppe så länge den här årstiden så det är bäst att passa på. Jag tog med mig kameran och knäppte några kort men det är ganska svårt att fota solen. Det här kortet tog jag ut över Skivsjön.
Tack för idag.

fredag 11 december 2009

Sexobjekt

Jag är så glad att jag inte längre behöver försöka vara ett sexobjekt. Nu menar jag inte att jag någonsin har varit ett heller men när man var yngre var man ju tvungen att försöka att vara lite attraktiv på köttmarknaden för att få tag på nån kille. Killar gillar ju sexobjekt eller hur.... Så därför sminkade jag mig och klädde upp mig när jag skulle ut på marknaden, förlåt jag menar ställen där man kunde träffa någon. Jag har egentligen aldrig varit intresserad av att sminka mig och sånt heller. Sedan tycker jag väl att det är konstigt att tjejer/kvinnor aldrig är bra som dom är. En kille/man behöver ju bara tvätta sig och sätta på sig rena kläder om ens det för att duga. Att det fortfarande, när det snart är 2010 är så, är ju underligt och att det verkar vara så i alla kulturer och i alla religioner. Jag menar, kvinnor inom islam är ju också sexobjekt och därför måste dom dölja sig. Det är ju sorgligt att tänka sig att det är ett grundläggande mänskligt drag.
Det är i alla fall skönt att slippa allt sånt där eftersom jag är helt nöjd med att vara singel. Numera känns det som om jag är en människa i först hand och det gör mig också friare i samvaron med andra människor av alla kön.
Jag avslutar med en väderrapport; ca 10 minusgrader och 1 dm hård snö. Kan också berätta att kvällspromenaden var jätteskön och att jag och Turbo gick längst ut på Fälla.
Godnatt!

lördag 5 december 2009

Språklektion

Jag läste ett recept i ett reklamblad från ICA på "Saffranscupcakes". Det avslutades med meningen: "bred frostingen på cupcakesen". Fonetiskt på svenska borde det vara [supsakesen]! Jag menar, är det svenska eller engelska? Det kanske istället skulle stå; bred the frosting på the cupcakes, eller? På svenska: bred glasyren på muffinsen!? OK, muffins kanske inte heller är svenska men det är ju ändå ett vedertaget ord uttalat på svenska. När slutade vi att översätta engelska (för det är ju oftast det) ord och uttryck till svenska. Eller åtminstone försvenskade stavningen, som vi gjorde med "tejp", som stavas "tape" på engelska men uttalas [tejp]. "Cupcakes" skulle då bli "kappkejks". Ser ganska lustigt ut eller hur! Kanske kunde vi fortsätta använda ordet muffins istället.
Så hörde jag en annan ganska konstig sak på P3 på radion: att "pimpa sin bokhylla"!? Jag slog upp "pimpa" i Svenska akademiens ordlista men det fanns inte. Då prövade jag med ett engelskt lexikon men där fanns bara pimp = hallick. P3 vänder sig förstås inte till folk i min ålder utan till unga som kanske förstår vad som menas. Nu är det väl kanske skillnad på talat och skrivet språk men jag tycker att det borde finnas regler för hur låneorden ska skrivas.
Sedan kan det ju bli lite lustigt, som med "snälltåg" från tyskans "schnellzug" (hoppas att jag stavade rätt) som ju betyder snabbtåg. Det påminner mig om när jag var barn och en kusin till mig kallade godstågen för "dumtåg", till skillnad från snälltåget.
Nu ska jag sluta med lektionen, men jag blir bara så uppretad över, som jag tycker, språkfel.
Det är dags att sluta blogga och sova istället (efter lite patience förstås).
Natti natti!